Monday 7 September 2015

halacha - What is the blessing on dough?


Shulchan Aruch discusses the blessing on baked dough (various places - Hamotzi), fried dough (O.C. 168:10), raw grain kernels (Ha'adama - O.C. 208:4), flour (shehakol - 208:5), and various cooked mixtures with flour in them (mezonos or hamotzi - various locations, many of them in O.C. 208). As far as I know, raw dough is not directly discussed. My assumption would be that it is shehakol, but is it discussed anywhere explicitly?


The Gemara in Berachos 37a contrasts raw grain with baked and then cooked dough, and skips the stage of being uncooked dough:



תניא הכוסס את החטה מברך עליה בורא פרי האדמה טחנה אפאה ובשלה בזמן שהפרוסות קיימות בתחלה מברך עליה המוציא לחם מן הארץ ולבסוף מברך עליה ג׳ ברכות אם אין הפרוסות קיימות בתחלה מברך עליה בורא מיני מזונות ולבסוף מברך עליה ברכה אחת מעין ג׳





No comments:

Post a Comment

readings - Appending 内 to a company name is read ない or うち?

For example, if I say マイクロソフト内のパートナーシップは強いです, is the 内 here read as うち or ない? Answer 「内」 in the form: 「Proper Noun + 内」 is always read 「ない...