What is the kashrus status of a pot if the food cooked in it was Kosher, but cooked by Non Jew? Is the pot kosher or not?
Answer
שולחן ערוך יורה דעה הלכות תערובות סימן קיג:טז
כלים שבשל בהם העובד כוכבים לפנינו דברים שיש בהם משום בישולי עובדי כוכבים, צריכים הכשר. ויש אומרים שאינם צריכים. ואף לדברי המצריכים הכשר, אם הוא כלי חרס מגעילו שלש פעמים, ודיו, מפני שאין לאיסור זה עיקר מדאורייתא.
My rough translation:
Dishes that a non-Jew cooked food with (in our presence) that are problematic because of bishul acu"m are required to be kashered. Some say that they do not. And even according to those who require it, if it was an earthenware vessel [which would normally not be kasherable], you can do hag'ala 3 times and it will be enough [to make it kosher], because this issue [of bishul acu"m] is not a Torah-level prohibition.
But of course, CYLOR for a practicable din.
No comments:
Post a Comment